Monday, September 27, 2010

Resepi Spagetti Bolognese Ala Melayu


RESEPI SPAGETTI BOLOGNESE ALA MELAYU

BAHAN :


1. Sepaket daging/ayam kisar Ramly yg kecil

2. Sebotol kecil sos lada hitam Life (jenama lain xbest)

3. Setin kecil tomato puree

4. Setin cendawan butang – hiris nipis

5. Sepaket spaghetti

6. Sebatang lobak merah-potong panjang

7. Sepokok bunga kobis – kecil.

8. Segelas/dua gelas air

9. 2 biji cili api

10. Garam

11. Gula

12. Perasa

13. Tomato Ceri-hiasan

14. 2 labu bawang besar – mayang

15. 3 ulas bawang putih – didadukan kecil2

16. 3 sudu cili boh

Cara :

1. . Perapkan daging/ayam kisar yg telah dilembutkan dengan suhu bilik

bersama sos lada hitam selama setengah jam.

2. Tumiskan kedua2 bawang sehingga layu.

3.. Masukkan daging yg diperap tadi.

4. Tambahkan air segelas.

5. . Masukkan tomato puree dan cili boh.

6. . Didihkan.

7. Masukkan lobak merah. Didihkan.

8.. Masuk cili api, bunga kobis, garam, gula dan perasa.

9.. Tambahkan air segelas.

10.. Masukkan tomato ceri.

11.. Hidangkan bersama spaghetti.

Cara merebus spaghetti :

1. Jerang air sehingga mendidih.

2.. Masukkan sedikit minyak dan sedikit garam.

3. Masukkan spaghetti.

4. Masak selama 13 – 15 minit bergantung kepada arahan pada plastik spaghetti.

SELAMAT MENCUBA SEMOGA BERJAYA

No comments:

Monday, September 27, 2010

Resepi Spagetti Bolognese Ala Melayu


RESEPI SPAGETTI BOLOGNESE ALA MELAYU

BAHAN :


1. Sepaket daging/ayam kisar Ramly yg kecil

2. Sebotol kecil sos lada hitam Life (jenama lain xbest)

3. Setin kecil tomato puree

4. Setin cendawan butang – hiris nipis

5. Sepaket spaghetti

6. Sebatang lobak merah-potong panjang

7. Sepokok bunga kobis – kecil.

8. Segelas/dua gelas air

9. 2 biji cili api

10. Garam

11. Gula

12. Perasa

13. Tomato Ceri-hiasan

14. 2 labu bawang besar – mayang

15. 3 ulas bawang putih – didadukan kecil2

16. 3 sudu cili boh

Cara :

1. . Perapkan daging/ayam kisar yg telah dilembutkan dengan suhu bilik

bersama sos lada hitam selama setengah jam.

2. Tumiskan kedua2 bawang sehingga layu.

3.. Masukkan daging yg diperap tadi.

4. Tambahkan air segelas.

5. . Masukkan tomato puree dan cili boh.

6. . Didihkan.

7. Masukkan lobak merah. Didihkan.

8.. Masuk cili api, bunga kobis, garam, gula dan perasa.

9.. Tambahkan air segelas.

10.. Masukkan tomato ceri.

11.. Hidangkan bersama spaghetti.

Cara merebus spaghetti :

1. Jerang air sehingga mendidih.

2.. Masukkan sedikit minyak dan sedikit garam.

3. Masukkan spaghetti.

4. Masak selama 13 – 15 minit bergantung kepada arahan pada plastik spaghetti.

SELAMAT MENCUBA SEMOGA BERJAYA

No comments: