RESEPI SPAGETTI BOLOGNESE ALA MELAYU
BAHAN :
1. Sepaket daging/ayam kisar Ramly yg kecil
2. Sebotol kecil sos lada hitam Life (jenama lain xbest)
3. Setin kecil tomato puree
4. Setin cendawan butang – hiris nipis
5. Sepaket spaghetti
6. Sebatang lobak merah-potong panjang
7. Sepokok bunga kobis – kecil.
8. Segelas/dua gelas air
9. 2 biji cili api
10. Garam
11. Gula
12. Perasa
13. Tomato Ceri-hiasan
14. 2 labu bawang besar – mayang
15. 3 ulas bawang putih – didadukan kecil2
16. 3 sudu cili boh
Cara :
1. . Perapkan daging/ayam kisar yg telah dilembutkan dengan suhu bilik
bersama sos lada hitam selama setengah jam.
2. Tumiskan kedua2 bawang sehingga layu.
3.. Masukkan daging yg diperap tadi.
4. Tambahkan air segelas.
5. . Masukkan tomato puree dan cili boh.
6. . Didihkan.
7. Masukkan lobak merah. Didihkan.
8.. Masuk cili api, bunga kobis, garam, gula dan perasa.
9.. Tambahkan air segelas.
10.. Masukkan tomato ceri.
11.. Hidangkan bersama spaghetti.
Cara merebus spaghetti :
1. Jerang air sehingga mendidih.
2.. Masukkan sedikit minyak dan sedikit garam.
3. Masukkan spaghetti.
4. Masak selama 13 – 15 minit bergantung kepada arahan pada plastik spaghetti.
SELAMAT MENCUBA SEMOGA BERJAYA
No comments:
Post a Comment