Wednesday, September 22, 2010

Apam Pecah


en3 kali ni pasal kuih apam pecoh yg memang dh lamer sy cari resepinya dan try nk wat. akhirnya berjaya juga. TQVM to kamsiah kerana bagi resepi ni.
gambar atas 2 yg dh jadi tp percubaan pertama ni xberapa nk pecoh la.


sebelum dikukus. adunan diletakkan di dalam bekas kue lompang.


adunan yang tidak diwarnakan


adunan yang diwarnakan ijau tp xbrp ijau

resepinya adalah seperti berikut :

bahan :
250 gm gula
2 biji telur
1 s/k esen vanila
200 ml susu segar
300 gm tepung gandum
1 s/k ovallate
pewarna merah dan hijau
cawan kertas

cara :
1. Panaskan kukusan.
2. Pukul telur dan gula sehingga kembang dan gebu.
3. Masukkan esen vanila dan pukul lagi.
4. Masukkan tpg gandum, susu dan ovallate. Pukul lg sehingga gebu.
5. Bahagikan adunan kepada 3 mangkuk.
6. Masukkan pewarna merah dan hijau dlm mangkuk berasingan.
7. Masukkan adunan dalam piping bag setiap warna yang berasingan.
8. Picitkan serba sedikit setiap warna ke dalam acuan kertas.
9. Letakkan acuan kertas dalam acuan apam/lompang dan kukus 15 minit dgn api paling besar.
10. Angkat dan hidang.

No comments:

Wednesday, September 22, 2010

Apam Pecah


en3 kali ni pasal kuih apam pecoh yg memang dh lamer sy cari resepinya dan try nk wat. akhirnya berjaya juga. TQVM to kamsiah kerana bagi resepi ni.
gambar atas 2 yg dh jadi tp percubaan pertama ni xberapa nk pecoh la.


sebelum dikukus. adunan diletakkan di dalam bekas kue lompang.


adunan yang tidak diwarnakan


adunan yang diwarnakan ijau tp xbrp ijau

resepinya adalah seperti berikut :

bahan :
250 gm gula
2 biji telur
1 s/k esen vanila
200 ml susu segar
300 gm tepung gandum
1 s/k ovallate
pewarna merah dan hijau
cawan kertas

cara :
1. Panaskan kukusan.
2. Pukul telur dan gula sehingga kembang dan gebu.
3. Masukkan esen vanila dan pukul lagi.
4. Masukkan tpg gandum, susu dan ovallate. Pukul lg sehingga gebu.
5. Bahagikan adunan kepada 3 mangkuk.
6. Masukkan pewarna merah dan hijau dlm mangkuk berasingan.
7. Masukkan adunan dalam piping bag setiap warna yang berasingan.
8. Picitkan serba sedikit setiap warna ke dalam acuan kertas.
9. Letakkan acuan kertas dalam acuan apam/lompang dan kukus 15 minit dgn api paling besar.
10. Angkat dan hidang.

No comments: