Sunday, February 19, 2012

Kek Chiffon Pisang




Selamat bersiaran kembali. Kek ni mmg sedap. Sy dapatkan daripada blog Madiha. Terima kasih kepada Puan Madiha kerana perkongsian ilmu ini. Moga Allah SWT membalasnya. Amin.

Resepi : Kek Chiffon Pisang
Sumber : Madiha

Bahan A
7 biji putih telur
3 oz gula halus
1 sdt krim tartar
Bahan B
7 biji kuning telur
4 oz gula halus
3 oz minyak masak
3 oz air
7 oz tepung naik sendiri
1 sdt baking powder
1 sdt garam
2 sdt serbuk santan ( sy guna susu tepung )
3 biji pisang berangan saiz sedang dilecek halus
Cara :
1. Pukul bahan A sampai bertanduk/mengeras. Ketepikan.
2. Pukul semua bahan B kecuali tepung naik sendiri.
3. Selepas semua sebati masuk tepung sikit2 dan pukul lagi.
4. Masukkan dalam adunan A sikit2 sambil dikacau perlahan guna spatula dalam satu arah sahaja.
5. Masuk dlm loyang berlubang, bakar selama 55 minit dengan suhu 150 darjah selsius atau mengikut oven masing2.

Selamat Mencuba semoga berjaya.

No comments:

Sunday, February 19, 2012

Kek Chiffon Pisang




Selamat bersiaran kembali. Kek ni mmg sedap. Sy dapatkan daripada blog Madiha. Terima kasih kepada Puan Madiha kerana perkongsian ilmu ini. Moga Allah SWT membalasnya. Amin.

Resepi : Kek Chiffon Pisang
Sumber : Madiha

Bahan A
7 biji putih telur
3 oz gula halus
1 sdt krim tartar
Bahan B
7 biji kuning telur
4 oz gula halus
3 oz minyak masak
3 oz air
7 oz tepung naik sendiri
1 sdt baking powder
1 sdt garam
2 sdt serbuk santan ( sy guna susu tepung )
3 biji pisang berangan saiz sedang dilecek halus
Cara :
1. Pukul bahan A sampai bertanduk/mengeras. Ketepikan.
2. Pukul semua bahan B kecuali tepung naik sendiri.
3. Selepas semua sebati masuk tepung sikit2 dan pukul lagi.
4. Masukkan dalam adunan A sikit2 sambil dikacau perlahan guna spatula dalam satu arah sahaja.
5. Masuk dlm loyang berlubang, bakar selama 55 minit dengan suhu 150 darjah selsius atau mengikut oven masing2.

Selamat Mencuba semoga berjaya.

No comments: