Saturday, August 13, 2011

Makmur Salju


Inilah biskut raya pertama keluaran sy. Maaflh gambar blur sikit..kamera handphone. Pasti ramai yg suka biskut ni kan. My Hazeq xsuka sbb rasa minyak sapi 2lah. Punyalah dia exited nak makan biskut ni dari mula membeli bahan lagi. Xper2, nanti mak wat biskut yg adik suka ye.

Let's check it out this recepi!

Bahan :
2 1/2 cawan tpg gandum
1 tin kecil myk sapi (150 g)
1 biji telur A
sedikit kacang tanah yg disangai & dihancurkan & dicampur dengan sedikit gula halus (inti)
3 pewarna pilihan
paper cup

Cara :
1. Campurkan tpg gandum bersama myk sapi dan telur.
2. Gaul rata dan uli sebati.
3. Bahagikan kpd 3 bahagian.
4. Warnakan dan uli sebati.
5. Ambil sedikit dr 3 bahagian, leperkan dan isi inti.
6. Bulat2kan dan isi dlm paper cup. Buat sampai habis.
7. Bakar, suhu 160 darjah selama 30 minit.
8. Bila dh sejuk, keluarkan dr paper cup dan golekkan dlm gula kastor ( halus ).
9. Masukkan semula dlm paper cup dan sedia utk dihidang.

Selamat Mencuba

sumber : majalah rasa ogos 2011 tp telah diubahsuai dgn tambahan 1 bj telur
2.

No comments:

Saturday, August 13, 2011

Makmur Salju


Inilah biskut raya pertama keluaran sy. Maaflh gambar blur sikit..kamera handphone. Pasti ramai yg suka biskut ni kan. My Hazeq xsuka sbb rasa minyak sapi 2lah. Punyalah dia exited nak makan biskut ni dari mula membeli bahan lagi. Xper2, nanti mak wat biskut yg adik suka ye.

Let's check it out this recepi!

Bahan :
2 1/2 cawan tpg gandum
1 tin kecil myk sapi (150 g)
1 biji telur A
sedikit kacang tanah yg disangai & dihancurkan & dicampur dengan sedikit gula halus (inti)
3 pewarna pilihan
paper cup

Cara :
1. Campurkan tpg gandum bersama myk sapi dan telur.
2. Gaul rata dan uli sebati.
3. Bahagikan kpd 3 bahagian.
4. Warnakan dan uli sebati.
5. Ambil sedikit dr 3 bahagian, leperkan dan isi inti.
6. Bulat2kan dan isi dlm paper cup. Buat sampai habis.
7. Bakar, suhu 160 darjah selama 30 minit.
8. Bila dh sejuk, keluarkan dr paper cup dan golekkan dlm gula kastor ( halus ).
9. Masukkan semula dlm paper cup dan sedia utk dihidang.

Selamat Mencuba

sumber : majalah rasa ogos 2011 tp telah diubahsuai dgn tambahan 1 bj telur
2.

No comments: