Saturday, August 06, 2011

Berbuka Puasa Hari Ke - 6 : Daging Kaprau


Nampak menyelerakan bukan? Memang sedap. Juadah ini sy baru cubanya sebelum berbuka tadi. Godak2 resepi terjumpa resepi ini dlm blog cik mat gebu.
Tp sy telah derhakakan sikit kerana kesukaran mendapatkan daun selasih.

So, kita layan resepinya ok.

Bahan :
500 g daging dihiris nipis
2 sdb pes tomyam
3 @ 4 biji cili api dipecah2kan
2 biji bwg besar dibelah 8 dan dileraikan
1 sdb kicap manis
1 sdb sos cili thai
1/2 biji capsicum
1 genggam daun selasih ~ sy guna 3 tangkai daun ketumbar

Cara :
1. Perap daging dengan pes tomyam selama 1/2 jam. ~ sy perap 20 minit jer
2. Tumis 1/2 bawang besar dan cili api sehingga garing.
3. Masukkan daging tadi dan goreng.
4. Masukkan sos cili thai, kicap dan capsicum - kacau rata.
5. Masukkan lebihan bawang tadi dan daun selasih @ ketumbar.~ sy tambah sedikit bahan perasa.
6. Kacau rata dan hidangkan.

~p/s : terima kasih cik mat gebu atas resepi yang sedap ini.

No comments:

Saturday, August 06, 2011

Berbuka Puasa Hari Ke - 6 : Daging Kaprau


Nampak menyelerakan bukan? Memang sedap. Juadah ini sy baru cubanya sebelum berbuka tadi. Godak2 resepi terjumpa resepi ini dlm blog cik mat gebu.
Tp sy telah derhakakan sikit kerana kesukaran mendapatkan daun selasih.

So, kita layan resepinya ok.

Bahan :
500 g daging dihiris nipis
2 sdb pes tomyam
3 @ 4 biji cili api dipecah2kan
2 biji bwg besar dibelah 8 dan dileraikan
1 sdb kicap manis
1 sdb sos cili thai
1/2 biji capsicum
1 genggam daun selasih ~ sy guna 3 tangkai daun ketumbar

Cara :
1. Perap daging dengan pes tomyam selama 1/2 jam. ~ sy perap 20 minit jer
2. Tumis 1/2 bawang besar dan cili api sehingga garing.
3. Masukkan daging tadi dan goreng.
4. Masukkan sos cili thai, kicap dan capsicum - kacau rata.
5. Masukkan lebihan bawang tadi dan daun selasih @ ketumbar.~ sy tambah sedikit bahan perasa.
6. Kacau rata dan hidangkan.

~p/s : terima kasih cik mat gebu atas resepi yang sedap ini.

No comments: