Friday, March 25, 2011

Kek Oren Moist Hazeq

Assalamualikum kwn2...
N3 2day is about cake. Kek ni namanya seperti tajuk di atas tp xder la perkataan Hazeq 2. Resepinya sy minta drpd Kamsiah. Kamsiah plak ambil daripd laman web apa tah...kira ilmu bersambung - sambung la ni. Anyway, kpd empunya resepi ni, tq banyak2. Mg Allah SWT melimpahkan rahmat kpd anda kerana berkongsi resepi.

Semasa kek ni hangat diperkatakan di SKPK suatu masa dulu, oven sy xblh dipakai kerana masalah teknikal. Tetapi setelah asben saya jd 'mcguyver' kat rmh tempohari maka mslh teknikal tersebut tlh diatasi. TQVM daling...auw...

Lepas ni sy nk wat eksperimen kek karamel plak, xpuas ati kerana ari 2 sy post kek karamel dlm versi kukus. Sabar ya menanti kemunculan kek ni nanti. Biarlah Kek Karamel ni dh basi citernya di Kongsi Resepi, sy xpeduli. Nak buat jugak...lgpun cik Layaleya janji nk wat kek 2 di Jerangau suatu masa nanti...kan Ya...

Baiklah kita lihat dulu bahan2 n cara membuat kek oren moist ni.

4 biji telur saiz B - asing putih dan kuning
1 cawan self raising flour @ 1 cwn tpg campur dgn 1 sdt baking powder
1 cwn gula halus - sy blend je gula castor
1 cwn margerin
1 biji oren diparut kulit dan diambil jusnya
1 sdt ovallette

Cara :
1. Pukul putih telur sehingga kembang dan tak jatuh.
2. Dalam bekas lain, masukkan gula dan margerin. Putar guna mixer hga kembang.
3. Masukkan kuning telur, jus oren, parutan kulit oren, ovallette dan tepung. Putar sebati.
4. Masukkan adunan ini dalam bekas yg berisi putih telur tadi. Kacau menggunakan senduk biasa sehingga sebati. (Jgn lama sgt, cukup sekadar sebati).
5. Bakar selama 20 minit, suhu 160 darjah celcius atau mengikut oven masing2.

Kita layan gambar di bawah pula....
Antara bahan2nya
Putih telur yg telah dipukul
sebelum
selepas
hasilnya...sgt yummy...dan moist

~Selamat Mencuba~

No comments:

Friday, March 25, 2011

Kek Oren Moist Hazeq

Assalamualikum kwn2...
N3 2day is about cake. Kek ni namanya seperti tajuk di atas tp xder la perkataan Hazeq 2. Resepinya sy minta drpd Kamsiah. Kamsiah plak ambil daripd laman web apa tah...kira ilmu bersambung - sambung la ni. Anyway, kpd empunya resepi ni, tq banyak2. Mg Allah SWT melimpahkan rahmat kpd anda kerana berkongsi resepi.

Semasa kek ni hangat diperkatakan di SKPK suatu masa dulu, oven sy xblh dipakai kerana masalah teknikal. Tetapi setelah asben saya jd 'mcguyver' kat rmh tempohari maka mslh teknikal tersebut tlh diatasi. TQVM daling...auw...

Lepas ni sy nk wat eksperimen kek karamel plak, xpuas ati kerana ari 2 sy post kek karamel dlm versi kukus. Sabar ya menanti kemunculan kek ni nanti. Biarlah Kek Karamel ni dh basi citernya di Kongsi Resepi, sy xpeduli. Nak buat jugak...lgpun cik Layaleya janji nk wat kek 2 di Jerangau suatu masa nanti...kan Ya...

Baiklah kita lihat dulu bahan2 n cara membuat kek oren moist ni.

4 biji telur saiz B - asing putih dan kuning
1 cawan self raising flour @ 1 cwn tpg campur dgn 1 sdt baking powder
1 cwn gula halus - sy blend je gula castor
1 cwn margerin
1 biji oren diparut kulit dan diambil jusnya
1 sdt ovallette

Cara :
1. Pukul putih telur sehingga kembang dan tak jatuh.
2. Dalam bekas lain, masukkan gula dan margerin. Putar guna mixer hga kembang.
3. Masukkan kuning telur, jus oren, parutan kulit oren, ovallette dan tepung. Putar sebati.
4. Masukkan adunan ini dalam bekas yg berisi putih telur tadi. Kacau menggunakan senduk biasa sehingga sebati. (Jgn lama sgt, cukup sekadar sebati).
5. Bakar selama 20 minit, suhu 160 darjah celcius atau mengikut oven masing2.

Kita layan gambar di bawah pula....
Antara bahan2nya
Putih telur yg telah dipukul
sebelum
selepas
hasilnya...sgt yummy...dan moist

~Selamat Mencuba~

No comments: