Monday, March 28, 2011

Kek karamel 2

Hello! N3 this time is all about cake. Kek lg...pd yg jemu nengok entri pasal kek ni sori la yer. Aktiviti wat kek dan kuih2 ni bermula sejak sy muda remaja lg. Seronok tau bila kita dpt buat kek @ kuih yg susah2 2 menjadi. Yg paling penting best rasanya.

Dalam byk2 kuih, Kuih Apam Pecah/Mekar/Senyum masih lg belum sy kuasai. Sgt susah nk wat dia mekar tersenyum. Bab gebus dh lulus tp bab mekar fail. Kalau mekar pon, ada la 5,6 bijik. Yg lain mekar kerang. Sy pn xtau mcm mana blh jd mekar/pecah bak kerang terbuka. Tp xpe, yg penting anak bujang cumel sy nan sorang tu amat sukakan kuih apam 2. Sejuk rasa ati bila anak mkn kuih yg dibuat oleh kita.

Okeh...jom lihat citer pasal Kek Karamel plak. Kek ini merupakan kek kali kedua sy mencuba membuatnya. Kali pertama fail sbb wiring kt rmh problem. Baru je nak bakar, suis utama tendang. Berkali2 plak 2.

Alhamdulillah, eksperimen kali ke2 ni berjaya. Di rumah xlaku sbb Hazeq xgemarkannya. Tp di sekolah laku mcm grg pisang panas. Wat bisnes kek ni molek jgk nih!

Layan ajelah bbrp pic kek tersebut ya....bersama dgn resepinya sekali. Selamat mencuba kpd yg teringin membuatnya. Xsusah sgt.


sebelum di bakar


selepas dibakar


dari sudut pandangan sisi


diterbalikkan selepas 10 minit, yg berkilat 2 adalah karamelnya.


hasilnya setelah dipotong dgn pisau xtajam...tp mabeles.

Kredit 2 the owner of this recepi. Moga Allah SWT membalasnya.(dlm laman web kongsi resepi ~ nama empunya resepi). Di bawah adalah resepi asal tuan empunya resepi.

bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya: LOYANG ~ 7 X 7
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...

1 comment:

nur said...

nmpk cm mabeles kek ni tp cara nk buatnye cm rumitt je..sye kalo rumit sgt mulalh mls nk buat, kalo mkn je ok le..hehe..by the way, thanks 4 sharing resepi kek ni..

Monday, March 28, 2011

Kek karamel 2

Hello! N3 this time is all about cake. Kek lg...pd yg jemu nengok entri pasal kek ni sori la yer. Aktiviti wat kek dan kuih2 ni bermula sejak sy muda remaja lg. Seronok tau bila kita dpt buat kek @ kuih yg susah2 2 menjadi. Yg paling penting best rasanya.

Dalam byk2 kuih, Kuih Apam Pecah/Mekar/Senyum masih lg belum sy kuasai. Sgt susah nk wat dia mekar tersenyum. Bab gebus dh lulus tp bab mekar fail. Kalau mekar pon, ada la 5,6 bijik. Yg lain mekar kerang. Sy pn xtau mcm mana blh jd mekar/pecah bak kerang terbuka. Tp xpe, yg penting anak bujang cumel sy nan sorang tu amat sukakan kuih apam 2. Sejuk rasa ati bila anak mkn kuih yg dibuat oleh kita.

Okeh...jom lihat citer pasal Kek Karamel plak. Kek ini merupakan kek kali kedua sy mencuba membuatnya. Kali pertama fail sbb wiring kt rmh problem. Baru je nak bakar, suis utama tendang. Berkali2 plak 2.

Alhamdulillah, eksperimen kali ke2 ni berjaya. Di rumah xlaku sbb Hazeq xgemarkannya. Tp di sekolah laku mcm grg pisang panas. Wat bisnes kek ni molek jgk nih!

Layan ajelah bbrp pic kek tersebut ya....bersama dgn resepinya sekali. Selamat mencuba kpd yg teringin membuatnya. Xsusah sgt.


sebelum di bakar


selepas dibakar


dari sudut pandangan sisi


diterbalikkan selepas 10 minit, yg berkilat 2 adalah karamelnya.


hasilnya setelah dipotong dgn pisau xtajam...tp mabeles.

Kredit 2 the owner of this recepi. Moga Allah SWT membalasnya.(dlm laman web kongsi resepi ~ nama empunya resepi). Di bawah adalah resepi asal tuan empunya resepi.

bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya: LOYANG ~ 7 X 7
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...

1 comment:

nur said...

nmpk cm mabeles kek ni tp cara nk buatnye cm rumitt je..sye kalo rumit sgt mulalh mls nk buat, kalo mkn je ok le..hehe..by the way, thanks 4 sharing resepi kek ni..