Thursday, July 30, 2009

Zaman Itu Sudah Berlalu

Aku tergelak2 baca benda ni...cepatnya zaman kita berlalu...

budak2 yg lahir pd thn 80an mesti ingat mase skola rendah dulu:

- dulu kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau. salesman susu ada datang jugak naik lori sape yang kaya beli vitagen.. warna putih paling sedap..

- kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. mesti ada satu buku yang best semua berebut contohnya buku lori yang tayar banyak,takpun buku kapal terbang budak pompuan baca cite dongeng pastu masuk kelas berlagak jadi puteri raja..

- RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm...kalau cikgu nak bagi ganti..rmt masa tu semua mengaku tak bawak duit belanja

- pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die. yang lelaki main tembak2, tepak sape beso pengkalan perang diala power.. takpun ambik pembaris dengan pemadam letak bawah tepak, main lori - lori..

- main lwn pemadam, syg nak guna utk padam tapi pastu ukir jadi kereta sport, kat koperasi sekolah macam2 pemadam jual
gambo bendera paling popular , yang bau singgam pun ade..

- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.lepas tu beli tali ikat buku yang warna-warni tu
barula nampak macam budak rajin... pastu beli kepala ultraman nak letak belakang pensel..

- cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ.

- bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan.pastu ambik bulu dia simpan dalam buku kononnya boleh beranak

- time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, buat pinggan mangkuk pakai gam kanji..

- main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.

- jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca. letak minyak bon kat sekben kononnya boleh panjang..
- bila time nak balik cikgu mesti suruh letak kepala atas meja sape yang paling diam dia balik dulu masa tu kelas sunyi sepi semua nak balik awal..

- bila dah balik yang laki main polis entri dak pompuan main lubang tikus takpun main getah ada gak yang main konda kondi.. lagi satu kumplan pulak mesti pakai beg beso jenama swan warna ungu kat tangan pegang botol air yang macam meriam tu ambil
tunggu bas, bila ajak main sekali confirm tak nak..

- yang main kejo2 mesti kira kat kaki sebelum main pastu ramai2 kira "ulat bulu panjat lidi sapa dulu dia jadi"

- takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...

- balik skola beli JoJo xpon Dendang. Tora pon best gak. Beli se mata2 nak mainan, coklat die x mkn pon.

- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...

- Siri kartun; power rangers, transformers, ninja turtles,kickers,dashyankuro Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg.kalau cite ultraman yg popular masa tu ultraman ace.. bila hakuto dan minami bergabung mesti teruja. tu belum kira airwolf dengan knight rider

jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x smpt lyn bende2 ni. kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yg permanent. huhu~

seronok kan masa kite muda2 dulu....thanks liza koyan

1 comment:

Gr8_ejam said...

hahahah sebijik dgn apa yg saya lalui masa kecik2 dulu.kahkahkah sy ingat lagi jam boy london sy dulu tau. slalu masukkan tgn dlm peti sejuk sbb nk tgk tukar kaler ikut suhu.hahahah. skali tu hilang kat surau sekolah, seminggu termenung terkenangkan boy london tu..uhukhuuhk

Thursday, July 30, 2009

Zaman Itu Sudah Berlalu

Aku tergelak2 baca benda ni...cepatnya zaman kita berlalu...

budak2 yg lahir pd thn 80an mesti ingat mase skola rendah dulu:

- dulu kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau. salesman susu ada datang jugak naik lori sape yang kaya beli vitagen.. warna putih paling sedap..

- kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. mesti ada satu buku yang best semua berebut contohnya buku lori yang tayar banyak,takpun buku kapal terbang budak pompuan baca cite dongeng pastu masuk kelas berlagak jadi puteri raja..

- RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm...kalau cikgu nak bagi ganti..rmt masa tu semua mengaku tak bawak duit belanja

- pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die. yang lelaki main tembak2, tepak sape beso pengkalan perang diala power.. takpun ambik pembaris dengan pemadam letak bawah tepak, main lori - lori..

- main lwn pemadam, syg nak guna utk padam tapi pastu ukir jadi kereta sport, kat koperasi sekolah macam2 pemadam jual
gambo bendera paling popular , yang bau singgam pun ade..

- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.lepas tu beli tali ikat buku yang warna-warni tu
barula nampak macam budak rajin... pastu beli kepala ultraman nak letak belakang pensel..

- cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ.

- bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan.pastu ambik bulu dia simpan dalam buku kononnya boleh beranak

- time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, buat pinggan mangkuk pakai gam kanji..

- main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.

- jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca. letak minyak bon kat sekben kononnya boleh panjang..
- bila time nak balik cikgu mesti suruh letak kepala atas meja sape yang paling diam dia balik dulu masa tu kelas sunyi sepi semua nak balik awal..

- bila dah balik yang laki main polis entri dak pompuan main lubang tikus takpun main getah ada gak yang main konda kondi.. lagi satu kumplan pulak mesti pakai beg beso jenama swan warna ungu kat tangan pegang botol air yang macam meriam tu ambil
tunggu bas, bila ajak main sekali confirm tak nak..

- yang main kejo2 mesti kira kat kaki sebelum main pastu ramai2 kira "ulat bulu panjat lidi sapa dulu dia jadi"

- takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...

- balik skola beli JoJo xpon Dendang. Tora pon best gak. Beli se mata2 nak mainan, coklat die x mkn pon.

- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...

- Siri kartun; power rangers, transformers, ninja turtles,kickers,dashyankuro Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg.kalau cite ultraman yg popular masa tu ultraman ace.. bila hakuto dan minami bergabung mesti teruja. tu belum kira airwolf dengan knight rider

jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x smpt lyn bende2 ni. kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yg permanent. huhu~

seronok kan masa kite muda2 dulu....thanks liza koyan

1 comment:

Gr8_ejam said...

hahahah sebijik dgn apa yg saya lalui masa kecik2 dulu.kahkahkah sy ingat lagi jam boy london sy dulu tau. slalu masukkan tgn dlm peti sejuk sbb nk tgk tukar kaler ikut suhu.hahahah. skali tu hilang kat surau sekolah, seminggu termenung terkenangkan boy london tu..uhukhuuhk