Wednesday, October 14, 2009

Resepi Laksa Kuah Merah Terengganu

Oleh sebab banyak sangat permintaan daripada kawan - kawan yang telah merasa laksa terengganu 2, maka di bawah ni adalah resepinya. Xde sukatan yer sebab saya campak2kan je dan agak2 jer.Gambar pon lupa nak ambik semalam. Sebenarnya resepi ni adalah resepi Mak Mertuaku yang tercinta.

Bahan :

Laksa direndam dan direbus atau kukus.
Kacang panjang-diracik halus
Bunga Kantan-diracik halus
Daun Kesum-diracik halus
Daun Kemangi @ Selasih-diracik halus
Timun-diracik halus
Daun Kadok-diracik halus

Bahan Kuah :
Ikan direbus, diblender(byk ikan lagi sodap)
Santan
Rempah Gulai Cap Rose
Kerisik
Bawang merah-kisar
Bawang putih-kisar
Halia-kisar
Sedikit lengkuas(dlm 3 hirisan tipis sahaja)-kisar
Cili Boh
Asam Keping
Garam
Gula
Perasa
Sedikit air
Air rebusan ikan

Cara :
1.Rebus ikan.Blender isi ikan. Blender tulang ikan bersama air.
2.Masukkan dalam periuk dan tambahkan santan.
3.Masukkan bahan yang dikisar(bwg).
4.Masuk rempah gulai rose,cili boh, kerisik, asam keping, garam, gula, perasa dan air.
5.Masak sampai pecah minyak.
6.Hidangkan dengan laksa dan ulam-ulaman.

1 comments:

Anonymous said...

ini memang laksa kegemaran saya sampaikan masa mengandung first baby,saya minta makcik buatkan(masa tu x reti lagi buat)...sanggup x makan nasi gara2 laksa kuah merah..perrghhhh.

Wednesday, October 14, 2009

Resepi Laksa Kuah Merah Terengganu

Oleh sebab banyak sangat permintaan daripada kawan - kawan yang telah merasa laksa terengganu 2, maka di bawah ni adalah resepinya. Xde sukatan yer sebab saya campak2kan je dan agak2 jer.Gambar pon lupa nak ambik semalam. Sebenarnya resepi ni adalah resepi Mak Mertuaku yang tercinta.

Bahan :

Laksa direndam dan direbus atau kukus.
Kacang panjang-diracik halus
Bunga Kantan-diracik halus
Daun Kesum-diracik halus
Daun Kemangi @ Selasih-diracik halus
Timun-diracik halus
Daun Kadok-diracik halus

Bahan Kuah :
Ikan direbus, diblender(byk ikan lagi sodap)
Santan
Rempah Gulai Cap Rose
Kerisik
Bawang merah-kisar
Bawang putih-kisar
Halia-kisar
Sedikit lengkuas(dlm 3 hirisan tipis sahaja)-kisar
Cili Boh
Asam Keping
Garam
Gula
Perasa
Sedikit air
Air rebusan ikan

Cara :
1.Rebus ikan.Blender isi ikan. Blender tulang ikan bersama air.
2.Masukkan dalam periuk dan tambahkan santan.
3.Masukkan bahan yang dikisar(bwg).
4.Masuk rempah gulai rose,cili boh, kerisik, asam keping, garam, gula, perasa dan air.
5.Masak sampai pecah minyak.
6.Hidangkan dengan laksa dan ulam-ulaman.

1 comment:

Anonymous said...

ini memang laksa kegemaran saya sampaikan masa mengandung first baby,saya minta makcik buatkan(masa tu x reti lagi buat)...sanggup x makan nasi gara2 laksa kuah merah..perrghhhh.