Tuesday, September 27, 2011

Aiskrim Goreng


bahan :

2 keping roti gardenia
2 scoop aiskrim kegemaran
1 gelas plastik yg agak besar
minyak utk menggoreng

cara :

1. Letak sekeping roti di atas bekas.
2. Scoop kan aiskrim dan letak di tgh2 roti.
3. Letakkan sekeping roti lg di atas aiskrim tadi.
4. Letakkan gelas plastik di atas roti dan tekankan supaya roti tadi putus.
5. Picit dgn 2 jari pada sekeliling roti utk kemaskannya.
6. Buat seberapa byk yg diingini.
7. Simpan di dalam peti ais semalaman.
8. Goreng aiskrim roti ini selama kurang 1 minit atau kekuningan.

Selamat Mencuba, anda pasti akan sukakannya.

Sunday, September 25, 2011

Roti Jala Tikar





Roti Jala ni senang ajer nk watnye tp sy xde sukatan yg khas. Segalanya diletakkan di dalam blender n blend.

Bahan :

2/3 biji telur
Tepung gamdum ~ ikut likat
Sedikit air
Santan/susu cair
Sedikit garam

Cara ;
Letakkan semua bahan dalam blender dan kisar sehingga sebati.
Jika adunan pekat, tambahkan sedikit air.
Masukkan adunan yg telah siap ke dalam acuan roti jala muncung 3 seperti gambar.
Titiskan pewarna kesukaan dan boleh la mula menjala tikar.
Kuahnya adalah kari ayam atau daging.
Yummy....

Tuesday, September 13, 2011

Ulang Tayang Laksa Ganu




Bahan :

Laksa direndam dan direbus atau kukus.
Kacang panjang-diracik halus
Bunga Kantan-diracik halus
Daun Kesum-diracik halus
Daun Kemangi @ Selasih-diracik halus
Timun-diracik halus
Daun Kadok-diracik halus

Bahan Kuah :
Ikan direbus, diblender(byk ikan lagi sodap)
Santan
Rempah Gulai Cap Rose
Kerisik
Bawang merah-kisar
Bawang putih-kisar
Halia-kisar
Sedikit lengkuas(dlm 3 hirisan tipis sahaja)-kisar
Cili Boh
Asam Keping
Garam
Gula
Perasa
Sedikit air
Air rebusan ikan

Cara :
1.Rebus ikan.Blender isi ikan. Blender tulang ikan bersama air.
2.Masukkan dalam periuk dan tambahkan santan.
3.Masukkan bahan yang dikisar(bwg).
4.Masuk rempah gulai rose,cili boh, kerisik, asam keping, garam, gula, perasa dan air.
5.Masak sampai pecah minyak.
6.Hidangkan dengan laksa dan ulam-ulaman.

~kredit to my mother in law~

Sunday, September 04, 2011

Salam Aidilfitri

Salam Aidilfitri untuk semua pengunjung blog sy. Terima kasih byk2 kerana sudi blog walking ke blog sy yg seberapa nih...tp sy pasti ramai kawan2 Cik Layaleya mengunjungi blog sy mencari resepi Kek Karamel.

Kpd sesiapa sahaja, dipersilakan copy n paste resepi kek itu... saya dpt pun dr kawan Kongsi Resepi yg mmg share resepi tersebut. Semoga Allah memberkati Pn Munira Baharom tuan pye resepi.

Raya tahun ni spt biasa di rumah mak mentua sy di Felda Jerangau. Org ganu panggil Janga je. Tahun ni sama tahun2 sudah, penat basuh pinggan mangkuk n gelas. Tapi penat bertambah sebab kene wat Kek Karamel. Macam kelas masakan kek plak...tp meriah, riuh rendah dgn ipar duai n anak2 buah termasuk la anak manja sy Encik Zikrul Hazeq.

Alhamdulillah semua kek habis. Kepada yg xsempat merasa terutamanya kengkawan Cik Layaleya, mintak maaf bebanyak la yer...Raya Haji plak kite meng"kek" deh...

Ok lah... maaf zahir batin.

~tahun ni xambil gambar pun, xsempat~

Tuesday, September 27, 2011

Aiskrim Goreng


bahan :

2 keping roti gardenia
2 scoop aiskrim kegemaran
1 gelas plastik yg agak besar
minyak utk menggoreng

cara :

1. Letak sekeping roti di atas bekas.
2. Scoop kan aiskrim dan letak di tgh2 roti.
3. Letakkan sekeping roti lg di atas aiskrim tadi.
4. Letakkan gelas plastik di atas roti dan tekankan supaya roti tadi putus.
5. Picit dgn 2 jari pada sekeliling roti utk kemaskannya.
6. Buat seberapa byk yg diingini.
7. Simpan di dalam peti ais semalaman.
8. Goreng aiskrim roti ini selama kurang 1 minit atau kekuningan.

Selamat Mencuba, anda pasti akan sukakannya.

Sunday, September 25, 2011

Roti Jala Tikar





Roti Jala ni senang ajer nk watnye tp sy xde sukatan yg khas. Segalanya diletakkan di dalam blender n blend.

Bahan :

2/3 biji telur
Tepung gamdum ~ ikut likat
Sedikit air
Santan/susu cair
Sedikit garam

Cara ;
Letakkan semua bahan dalam blender dan kisar sehingga sebati.
Jika adunan pekat, tambahkan sedikit air.
Masukkan adunan yg telah siap ke dalam acuan roti jala muncung 3 seperti gambar.
Titiskan pewarna kesukaan dan boleh la mula menjala tikar.
Kuahnya adalah kari ayam atau daging.
Yummy....

Tuesday, September 13, 2011

Ulang Tayang Laksa Ganu




Bahan :

Laksa direndam dan direbus atau kukus.
Kacang panjang-diracik halus
Bunga Kantan-diracik halus
Daun Kesum-diracik halus
Daun Kemangi @ Selasih-diracik halus
Timun-diracik halus
Daun Kadok-diracik halus

Bahan Kuah :
Ikan direbus, diblender(byk ikan lagi sodap)
Santan
Rempah Gulai Cap Rose
Kerisik
Bawang merah-kisar
Bawang putih-kisar
Halia-kisar
Sedikit lengkuas(dlm 3 hirisan tipis sahaja)-kisar
Cili Boh
Asam Keping
Garam
Gula
Perasa
Sedikit air
Air rebusan ikan

Cara :
1.Rebus ikan.Blender isi ikan. Blender tulang ikan bersama air.
2.Masukkan dalam periuk dan tambahkan santan.
3.Masukkan bahan yang dikisar(bwg).
4.Masuk rempah gulai rose,cili boh, kerisik, asam keping, garam, gula, perasa dan air.
5.Masak sampai pecah minyak.
6.Hidangkan dengan laksa dan ulam-ulaman.

~kredit to my mother in law~

Sunday, September 04, 2011

Salam Aidilfitri

Salam Aidilfitri untuk semua pengunjung blog sy. Terima kasih byk2 kerana sudi blog walking ke blog sy yg seberapa nih...tp sy pasti ramai kawan2 Cik Layaleya mengunjungi blog sy mencari resepi Kek Karamel.

Kpd sesiapa sahaja, dipersilakan copy n paste resepi kek itu... saya dpt pun dr kawan Kongsi Resepi yg mmg share resepi tersebut. Semoga Allah memberkati Pn Munira Baharom tuan pye resepi.

Raya tahun ni spt biasa di rumah mak mentua sy di Felda Jerangau. Org ganu panggil Janga je. Tahun ni sama tahun2 sudah, penat basuh pinggan mangkuk n gelas. Tapi penat bertambah sebab kene wat Kek Karamel. Macam kelas masakan kek plak...tp meriah, riuh rendah dgn ipar duai n anak2 buah termasuk la anak manja sy Encik Zikrul Hazeq.

Alhamdulillah semua kek habis. Kepada yg xsempat merasa terutamanya kengkawan Cik Layaleya, mintak maaf bebanyak la yer...Raya Haji plak kite meng"kek" deh...

Ok lah... maaf zahir batin.

~tahun ni xambil gambar pun, xsempat~