Monday, July 25, 2011

Kek Karamelku Lagi

Atas permintaan Nur Qaseh, sy perturunkan sekali lg resepi Kek Karamel dan cara2 membuatnya. Tuan tanah asal resepi adalah Puan Munira Baharom..salah seorang rakan Kongsi Resepi di FB.

bahan2:

(A)

2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)

*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

~saya wat 1 1/2 sdb jer.

(B) - Bhagian Atas

1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)

70gm gula kastor(1/2 cawan)

1/2 sudu teh esen vanila

3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

~saya tambah susu jdkan setin. Tambah juga 3 kuning telur lagi untuk pekatkan karamelnya agar kurang meleleh bila ditelangkupkan nti.

(C) - Lapisan Kek

140gm tepung gandum(1 1/2 cwn)

70gm gula kastor(1/2 cwn)

3 bj kuning telur

135ml air biasa

1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)

45ml minyak msk (sy tuang ajer minyak 2 - main agak2)

(D)Merinque

6 bj putih telur

70gm gula kastor (1/2 cwn)

1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya: LOYANG ~ 7 X 7(sy guna loyang 9 x 9)

1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...

2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.

3. pukul bahan (D) dahulu sehingga putih gebu. Bila diterbalikkan ia xjatuh.jika kita angkat kepala mixer dari adunan ia akan bertanduk. so, pukul betul2 yer.

4. pukul bahan (C).mula dgn telur, gula dan baking powder. pas2 masuk minyak, air dan tepung.

5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk biasa hingga sebati..jgn lama sgt takut adunan turun plak.

6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..

7. masukkan kedlm loyang yg td..

8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C89. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...double boiling ni buh air dlm loyang kecil di bhgn bwh oven. buh loyang adunan atas loyang ada air.

9.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...

*utk dapatkan 3 tompok warna dalam adunan, kita hanya tompokkan ajer 2,3 lapis adunan ke 3 atau 4 tempat dlam adunan. Beginilah rupanya...
Beginilah hasilnya...
Harap Nur Qaseh berpuas hati.

Sunday, July 24, 2011

Aktiviti Memancing

Antara peserta yg mengambil bahagian.

Tgh letak umpan cacing

Intai port molek

Gigih tunggu ayoh

Pertandingan Memancing anjuran Faizal Joran kali ni masih lagi diadakan di Taman Bandar, Kuantan. Tapi kali ni asben pilih port baru plak iaitu seberang tasik. Lenguh jugak la kaki menapak ke port baru ni. This time asben g dgn moto ajer. Saya g dalam kul 10 pagi menghantar bekalan makanan selepas menemani mak ke Pasar Tani Mega. Mak beli daun palas, daun pisang dll.

Agak penat jugak sbb berkejaran ke hulur hilir. Pas anta makanan utk asben, sy balik ke rumah memasak plak. Dekat2 kul 12 baru pegi semula bersama Encik Hazeq ke lokasi asben. Parking sgt penuh kerana ramai sgt masuk event ni. Ada la dlm 1000 lebih manusia. Lepas park kereta, sy n Hazeq menapak ke meja pendaftaran. Nk daftar teka biji betik. Mana lah tau kot2 bertuah. Hadiah lumayan jugak iaitu RM1000.

Pas daftar, sy n Hazeq berjalan slow2 ke port asben...punya lah jauhnya sbb parking jauh tadi. Mulut Hazeq xberenti cakap 'jauhnya mok..adik penat kaki ni'.... akhirnya dlm penat2 sampai jugak la kami ke port asben.

Panas mentari kat situ toksah cerita la gane...Hazeq mcm biasa cari port utk bermain. Tgh layan Hazeq bermain tiba2 terdgr org bersorak. Igtkan ada peserta dpt ikan besar tp rupanya ada org jatuh ke dalam kolam... riuh 1 tasik.

Tgu pye tgu akhirnya asben dpt la sekor ikan tp beratnya x memenuhi timbangan yg dikehendaki. So, pancing lg hinggalah hon akhir dibunyikan.

Malangnya, xde rezeki jugak kali ni tp sbb minat asben terhadap aktiviti ini maka saya temankan jugak. Next event plak adalah lepas raya sama ada di Pantai Sepat atau Balok.
Oh ya...lupa plak. Tekaan bijik betik sy juga xberjaya. Semua biji 2 berjumlah 936, tekaan sy plak 820...xpe2..try lg nanti.

Friday, July 15, 2011

Puding Buih



PUDING BUIH
by:
Nor 67
kat sini pun ada untuk sukatan 1/2 adunan :
kak Nor
Bahan-bahan ( lebih dari 5 org boleh makan )

1 paket agar2 strip (bertali ~ lebih kurang 35gm) ~ rendam dalam 1/2 jam dan toskan
1.75 liter air
9 sudu besar gula
1 helai daun pandan ~ disimpul
6 biji telur gred A ~ simpankan 1 kuning telur utk dimasukkan ke dalam kuah
1 tin fruit cocktail ~ optional
pewarna dan paste ikut citarasa ~ saya gunakan pewarna merah dan paste strawberi, tak nak letak paste pun tak mengapa tp letaklah esen vanila utk tak nak bg bau hanyir telur

Masak agar2 bersama air, gula dan daun pandan hingga mendidih. Bila dah mendidih masukkan pewarna dan paste mengikut citarasa masing2. Kacau sebati.
Bila agar2 dah suam2 panas, pukul telur hingga betul2 kembang dan gebu. ( 6 putih dan 5 kuning sahaja ya). Bagi yg cuma ada mixer cap ayam mcm saya ni or hand mixer boleh lah asingkan putih dan kuning telur tu. Pukul dulu putih telur hingga menjadi kembang (kalau kita terbalikkan mangkuk tu dia tak tumpah) baru dimasukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul lg hingga betul2 kembang dan gebu.
Tuangkan adunan agar2 kedalam adunan telur dan kacau/pukul dgn mixer hingga sebati. Masukkan kedalam acuan yg telah diletakkan fruit cocktail. Fruit cocktail ini boleh juga diletakkan begitu saja dalam mangkuk berisi puding ni ketika nak makan.. Biarkan sejuk barulah dimasukkan kedalam peti ais.

UTK KUAH
1 tin susu cair
2 tin air (guna tin susu cair)
7 sudu besar gula ~ ikut citarasa, kalau suka manis tambah sendiri ya..
2 sudu besar tepung kastard
1 biji kuning telur yg diambil dari 6 biji telur td
2 helai daun pandan ~ disimpulkan
1/2 sudu kecil garam

Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masaklah hingga mendidih. Kuah ini hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Bila dah mendidih, tutup api dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk masukkan dalam peti ais.
Bila nak menghidang, letakkan puding ke dalam mangkuk dan curahkan kuah. Sedap dimakan masa sejuk.
**Bagi yg mempunyai lebihan telur putih (spt membuat kek lapis yg tidak banyak menggunakan putih telur, boleh aje gunakan 9 putih telur utk satu adunan ni. Resipi asal puding buih tidak menggunakan kuning telur, cuma putih telur. Bg saya puding buih lebih sedap kalau kita gunakan putih dan juga kuning telur, lebih lemak2 gitu. Dengan tu tak lah membazir kuning telur tu..
* puding ni lebih baik diperisakan dgn 1 perisa sahaja kerana percubaan saya membuat 3 perisa telah mendatangkan rasa yang pelik. Walau apa pun terima kasih kpd tuan punya resepi.
~cik layaleya: sila cuba try test wat.mmg gebus.

Model Keretapi Versi 4M

Ni lah rupanya model keretapi versi murid2ku 4M....kpd Nur Qaseh boleh layari blog panitia psv parit kasan untuk mengetahui cara2 membuatnya.

Monday, July 25, 2011

Kek Karamelku Lagi

Atas permintaan Nur Qaseh, sy perturunkan sekali lg resepi Kek Karamel dan cara2 membuatnya. Tuan tanah asal resepi adalah Puan Munira Baharom..salah seorang rakan Kongsi Resepi di FB.

bahan2:

(A)

2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)

*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

~saya wat 1 1/2 sdb jer.

(B) - Bhagian Atas

1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)

70gm gula kastor(1/2 cawan)

1/2 sudu teh esen vanila

3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

~saya tambah susu jdkan setin. Tambah juga 3 kuning telur lagi untuk pekatkan karamelnya agar kurang meleleh bila ditelangkupkan nti.

(C) - Lapisan Kek

140gm tepung gandum(1 1/2 cwn)

70gm gula kastor(1/2 cwn)

3 bj kuning telur

135ml air biasa

1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)

45ml minyak msk (sy tuang ajer minyak 2 - main agak2)

(D)Merinque

6 bj putih telur

70gm gula kastor (1/2 cwn)

1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya: LOYANG ~ 7 X 7(sy guna loyang 9 x 9)

1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...

2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.

3. pukul bahan (D) dahulu sehingga putih gebu. Bila diterbalikkan ia xjatuh.jika kita angkat kepala mixer dari adunan ia akan bertanduk. so, pukul betul2 yer.

4. pukul bahan (C).mula dgn telur, gula dan baking powder. pas2 masuk minyak, air dan tepung.

5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk biasa hingga sebati..jgn lama sgt takut adunan turun plak.

6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..

7. masukkan kedlm loyang yg td..

8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C89. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...double boiling ni buh air dlm loyang kecil di bhgn bwh oven. buh loyang adunan atas loyang ada air.

9.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...

*utk dapatkan 3 tompok warna dalam adunan, kita hanya tompokkan ajer 2,3 lapis adunan ke 3 atau 4 tempat dlam adunan. Beginilah rupanya...
Beginilah hasilnya...
Harap Nur Qaseh berpuas hati.

Sunday, July 24, 2011

Aktiviti Memancing

Antara peserta yg mengambil bahagian.

Tgh letak umpan cacing

Intai port molek

Gigih tunggu ayoh

Pertandingan Memancing anjuran Faizal Joran kali ni masih lagi diadakan di Taman Bandar, Kuantan. Tapi kali ni asben pilih port baru plak iaitu seberang tasik. Lenguh jugak la kaki menapak ke port baru ni. This time asben g dgn moto ajer. Saya g dalam kul 10 pagi menghantar bekalan makanan selepas menemani mak ke Pasar Tani Mega. Mak beli daun palas, daun pisang dll.

Agak penat jugak sbb berkejaran ke hulur hilir. Pas anta makanan utk asben, sy balik ke rumah memasak plak. Dekat2 kul 12 baru pegi semula bersama Encik Hazeq ke lokasi asben. Parking sgt penuh kerana ramai sgt masuk event ni. Ada la dlm 1000 lebih manusia. Lepas park kereta, sy n Hazeq menapak ke meja pendaftaran. Nk daftar teka biji betik. Mana lah tau kot2 bertuah. Hadiah lumayan jugak iaitu RM1000.

Pas daftar, sy n Hazeq berjalan slow2 ke port asben...punya lah jauhnya sbb parking jauh tadi. Mulut Hazeq xberenti cakap 'jauhnya mok..adik penat kaki ni'.... akhirnya dlm penat2 sampai jugak la kami ke port asben.

Panas mentari kat situ toksah cerita la gane...Hazeq mcm biasa cari port utk bermain. Tgh layan Hazeq bermain tiba2 terdgr org bersorak. Igtkan ada peserta dpt ikan besar tp rupanya ada org jatuh ke dalam kolam... riuh 1 tasik.

Tgu pye tgu akhirnya asben dpt la sekor ikan tp beratnya x memenuhi timbangan yg dikehendaki. So, pancing lg hinggalah hon akhir dibunyikan.

Malangnya, xde rezeki jugak kali ni tp sbb minat asben terhadap aktiviti ini maka saya temankan jugak. Next event plak adalah lepas raya sama ada di Pantai Sepat atau Balok.
Oh ya...lupa plak. Tekaan bijik betik sy juga xberjaya. Semua biji 2 berjumlah 936, tekaan sy plak 820...xpe2..try lg nanti.

Friday, July 15, 2011

Puding Buih



PUDING BUIH
by:
Nor 67
kat sini pun ada untuk sukatan 1/2 adunan :
kak Nor
Bahan-bahan ( lebih dari 5 org boleh makan )

1 paket agar2 strip (bertali ~ lebih kurang 35gm) ~ rendam dalam 1/2 jam dan toskan
1.75 liter air
9 sudu besar gula
1 helai daun pandan ~ disimpul
6 biji telur gred A ~ simpankan 1 kuning telur utk dimasukkan ke dalam kuah
1 tin fruit cocktail ~ optional
pewarna dan paste ikut citarasa ~ saya gunakan pewarna merah dan paste strawberi, tak nak letak paste pun tak mengapa tp letaklah esen vanila utk tak nak bg bau hanyir telur

Masak agar2 bersama air, gula dan daun pandan hingga mendidih. Bila dah mendidih masukkan pewarna dan paste mengikut citarasa masing2. Kacau sebati.
Bila agar2 dah suam2 panas, pukul telur hingga betul2 kembang dan gebu. ( 6 putih dan 5 kuning sahaja ya). Bagi yg cuma ada mixer cap ayam mcm saya ni or hand mixer boleh lah asingkan putih dan kuning telur tu. Pukul dulu putih telur hingga menjadi kembang (kalau kita terbalikkan mangkuk tu dia tak tumpah) baru dimasukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul lg hingga betul2 kembang dan gebu.
Tuangkan adunan agar2 kedalam adunan telur dan kacau/pukul dgn mixer hingga sebati. Masukkan kedalam acuan yg telah diletakkan fruit cocktail. Fruit cocktail ini boleh juga diletakkan begitu saja dalam mangkuk berisi puding ni ketika nak makan.. Biarkan sejuk barulah dimasukkan kedalam peti ais.

UTK KUAH
1 tin susu cair
2 tin air (guna tin susu cair)
7 sudu besar gula ~ ikut citarasa, kalau suka manis tambah sendiri ya..
2 sudu besar tepung kastard
1 biji kuning telur yg diambil dari 6 biji telur td
2 helai daun pandan ~ disimpulkan
1/2 sudu kecil garam

Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masaklah hingga mendidih. Kuah ini hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Bila dah mendidih, tutup api dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk masukkan dalam peti ais.
Bila nak menghidang, letakkan puding ke dalam mangkuk dan curahkan kuah. Sedap dimakan masa sejuk.
**Bagi yg mempunyai lebihan telur putih (spt membuat kek lapis yg tidak banyak menggunakan putih telur, boleh aje gunakan 9 putih telur utk satu adunan ni. Resipi asal puding buih tidak menggunakan kuning telur, cuma putih telur. Bg saya puding buih lebih sedap kalau kita gunakan putih dan juga kuning telur, lebih lemak2 gitu. Dengan tu tak lah membazir kuning telur tu..
* puding ni lebih baik diperisakan dgn 1 perisa sahaja kerana percubaan saya membuat 3 perisa telah mendatangkan rasa yang pelik. Walau apa pun terima kasih kpd tuan punya resepi.
~cik layaleya: sila cuba try test wat.mmg gebus.

Model Keretapi Versi 4M

Ni lah rupanya model keretapi versi murid2ku 4M....kpd Nur Qaseh boleh layari blog panitia psv parit kasan untuk mengetahui cara2 membuatnya.